Geplaatst op
Sinds 2002 maken wij gebruik van de Euro in bijna de gehele Europese Unie. Het euroteken werd al veel eerder geïntroduceerd, namelijk in 1996. Hiermee werd de eerste stap gezet in de valuta waarmee je in heel Europa zou kunnen betalen. Anno 2020 blijkt dit toch wel anders te zijn. Veel landen maken nog steeds gebruik van hun eigen valuta, zelfs als ze onderdeel zijn van de Europese Unie.
Terug naar 1929
Hoewel de Euro nog eigenlijk helemaal niet zo oud is, stamt het idee al wel uit 1929. Direct na de eerste wereldoorlog kwamen een aantal politici met het idee om een Europese munteenheid te ontwikkelen. De duitser Gustav Ernst Stresemann opperde het idee als eerste en legde het voor aan verschillende landen collega’s en buurlanden.
De uitdaging van de wisselkoersen
Het grootste obstakel van de Europese munteenheid was de wisselkoers wat per land verschillend was. Er werd jaren gezocht naar een oplossing die voor iedereen realiseerbaar was, zonder dat de bevolking van het land hier financieel werd benadeeld. Een balans tussen de oude en nieuwe valuta was belangrijk, maar ook het verschil tussen de deelnemende landen. Naast de wisselkoersen binnen de EU moest er ook rekening gehouden worden met de koers ten opzichte van de Dollar. Een uitdaging wat jaren in beslag heeft genomen.
Meerdere landen toch overgestapt op de Euro
Bij de introductie van de Euro waren niet alle landen even enthousiast. Dit had als gevolg dat niet iedereen vanaf het begin overschakelde naar de nieuwe Europese valuta. Jaren later zagen diverse niet aangesloten landen in dat het beter was om een eenheid te vormen en kozen er toch voor zich te voegen bij de Europese munt. Litouwen maakt sinds 2015 ook gebruik van de Europese valuta en is hiermee het laatste land wat zich heeft gevoegd bij de Euro.